Massage och spiritualitet

Inom massage och kroppsterapi, är det vanligt att det finns en liten eller stor skulptur eller figur av en elefant. Överallt i världen vart man än reser kan man finna en elefant på ett bord, en stol, i sparum eller i stort sett vadsomhelst när man tar en massage.  Elefanten är förutom ett ståtligt djur även en metafor för spiritualitet och andlighet.

Sedan antiken har andlighet varit en del av massage. Till exempel vet vi efter Roms fall, tack vare skrivna dokument  att medicinskt utbildade munkar praktiserade massage och oljemassage med oljor som innehöll diverse olika läkande örter. Det finns även kännedom om en grupp som kallades “terapeuterna” som var en kristen order som reste runt och praktiserade fysiskt och andligt helande. Den fyfiska biten skedde här via en helande massage. Det finns även gamla dokument som stärker att den gamla filosofen Filon av Alexandria definierade massage som en läkekonst som utöver kroppen även behandlade själva själen. Man kan tycka att det är en smula sorligt att det under de senaste årtusenden inte har hänt mycket framsteg när det kommer till att behandla själen. De fysiska manifestationerna som slukar våran uppmärksamhet snor åt sig all fokus och vi verkar inte längre bry oss om vad som är bra för själen eller hur ( förutsatt att det gick) man faktiskt behandlar sin själ. 1817 publicerades en artikel av Cornelius E. De Puy där han behandlar massage och andlighet, och menar att behandlingen är ett samspel mellan berörning och helande av själen. Cornelius var en av de första att praktisera massage i Amerika. Att diskutera religion eller andlighet är ofta tabu, vilket leder till att dagens massörer strävar efter att marknadsföra sig som massörer som utför vetenskapligt grundade behandlingar och absolut inget “hokus Pokus”. Så är det väldigt ofta när jag letar efter en bra massage i Göteborg.

 

Eftersom det finns så extremt många trossystem, och varje individ dessutom har sin egen subjektiva tolkning av den teologi eller religion man anses att följa kan det vara svårt att marknadföra massage som något som faktiskt kan ha med andlighet och något djupare att göra. Jag tror alla som har vart på massage har märkt skillnad på de olika massörerna de har varit hos. Ibland när en massör är “bra” känns det som massören har en utmärkt närvaro i händerna och det upplevs att massören känner av din kropp och tar genom sina händer reda på precis vad du behöver för typ av massage för att känna dig bättre. Vissa massager är skönare än andra, och det kanske bara beror på massörens utbildning, erfarenhet eller talang. Men kanske krävs det kontakt med något djupare för att kunna fokusera och vara medveten under en hel massage? Jag hoppas att kunna hitta en massör göteborg som är riktigt bra.

 

 

Vad är spiritualitet?

Ett enkelt sätt att beskriva andlighet skulle kunna vara att man inkluderar funderingar, frågar och/eller  tillstånd som är relaterade till religiösa frågor eller upplevelser i sitt liv. Detta är en väldigt vag beskrivning som väldigt många inte skulle hålla med om, men det är svårt att beskriva med ord vad andlighet faktiskt är. Det latinska ordet spiro som betyder att andas, eller andas ut (inspire/expire engelska) och det latiska substantivet spirutus som betyder andedräkt, liv, luft och själv. Dessa latinska ord avslöjar att människan länge har sett ett samband mellan själen och andningen.  Denna hemsida kommer att handla om spiritualitet och religion, och de människor i vårt samhälle som söker svar på livets stora frågor.